Snus og røyk - Bruk Hue

Oppgave 1

Hva er nikotin?

 • Nikotin er en giftig alkaloid som man kan finne i tobakksplanter. Mest brukt i tobakk.

Oppgave 2

Hvordan tas nikotin og snus inn i kroppen?

 • Når du tar i snus tar du det innunder overleppen og  nikotinet tas opp gjennom slimhinnene i munnen.

Oppgave 3

Hvordan hemmer nikotin kondisjonen?

 • Når du f.eks røyker så røyker du tobakk. Og dette ender opp i lungene, kulloksyd finnes i røyk og dette irriterer lungene/sliter på lungene.

Oppgave 4

Er snus lovlig i Europa?

 

 • Snus er ikke lovlig i Europa, med unntak av Norge og Sverige.

- Amalie Solbakken

Oppgave 5

 

Er snus kreftfremkallende?

 

Dette er egt et ganske vanskelig spørsmål, fordi det er mange forskjellige meninger om det at snus er kreftfremkallende. Mange mener at snus ikke er kreft fremkallende, men det er også mange som mener at snus er kreftfremkallende. 

Flertall mener at snus er kreftfremkallende. Det blir ca 60% mer sjanse for at du kan få kreft i både spiserøret og bukspyttkjertelen ved bruk av snus. 

Man kan ikke si at man får kreft av å snuse, men man kan heller ikke si at man ikke får det.

 

Hvilke krefttyper kan oppstå ved følge av snusbruk og røyking?

 

Ved bruk av røyk er det ganske stor sjanse for at du får for eksmpel lungekreft.

 

 

Ved bruk av snus kan du få bukspyttkjertel og spiserør kreft. Men igjen, det er også forsket på at man ikke får kreft av snus.

- Jonathan Søraune Norkyn

Oppgave 6

Ordforklaringer

 • Sosial avhengighet vil si at du føler en trang for å røyke når du er sammen med andre. La oss si at du prøver å slutte med røykingen. Du er i en gjeng på fem hvor alle de andre røyker, mens du prøver å slutte.. Dette kan jo da bli litt vanskelig og komplisert. Dette er da hva sosial avhengighet.

 

 • Psykisk avhengighet er dine da ??positive tanker?? om nikotinet. Du føler at du trenger det for å komme deg gjennom dagen og du føler da at dette nikotinet er bra for deg, siden det gjør dagen lettere. Det er også hva du er vant med at du gjør. Du er vant med å få inn røyken, du er vant med å holde røyken i hendene, dette blir da ganske så vanskelig å vende.

 

 • Fysisk avhengighet er at du får fysiske problemer. Du får nesten abstinenser, du blir irritert når du har vært borte fra røykingen etter en stund.

 

-Amalie

Oppgave 7

 

Hva sier tobakkskadeloven?

 

Den ble grunnlagt den 9. mars 1973, mot vern av tobakkskader.

Reklame for tobakksvarer blir det gitt forbus mot, import av varer som ikke er korrekt merket og salg av tobakk til personer under 18 år. 

Det gis videre regler om røyking i offentlige lokaler og transportmidler, arbeidslokaler og restauranter. Det er ikke lov å røyke på offentlige steder som dette.

 

- Jonathan

 

Oppgave 8

 Vi har en røykelov i Norge. I den står det om hvor man kan røyke her i dette landet. Denne loven trådte fram i 1975, men har blitt endret på mange ganger. Målet med loven er å begrense helseskadene som tobakk medfører.

Det viktigste som står i loven/hovedbestemmelsene i loven er:                                                                                     

 • Det er ikke lov å reklamere for tobakksvarer.
 • Det er ikke lov å dele ut/gi ut tobakksvarer gratis.
 • Alle tobakksvarer skal vøre merket om helseskadene tobakk gjør 
 • Regelverket setter maksimumsgrenser for tillatt innhold av tjære, nikotin og karbonmonoksid i sigarettrøyk.
 • Men har ikke lov å selge tobakk hvis man er under 18 år.
 • Alle har rett til å puste i en røykfri luft på arbeidsplassen, i institusjoner , på offentlige transportmidler og lokaler der alle har adgang, som for eksempel på kinoer, teatre, serveringssteder, butikker, offentlige kontorer og skoler.
 • Tobakkindustrien har plikt til å opplyse hva tobakksproduktene inneholder.

Kilder:   http://www.helsedirektoratet.no/sites/fristed/kunnskapsbank/tobakksskadeloven/Sider/default.aspx

http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/360941

 

 Oppgave 9

Passiv røyking utgjør en helserisiko. Når man røyker passivet vil det si at man puster inn luft som er forurenset av tobakksrøyk. Av dette kan man få ulike symptomer som for eksempel: irritasjon i øynene, hoste, sår og/eller tørr hals, hodepine, tetthetsfølelse i brystet og tung pust. 

Når noen røyker passivt kan en person få i seg like mye av de helseskadelige stoffene som om h*n hadde røyket flere sigaretter selv. Ved passivrøyking øker risikoen for å få de samme sykdommene som røyking gjør. Passivrøyking øker også risikoen for hjerteinfarkt og lungekreft. Det er mange, inkludert meg selv, som synes at det kan være ubehagelig å bli utsatt for passiv røyking.

 KILDER:                                                                                                                                                                 

http://www.helsedirektoratet.no/sites/fristed/kunnskapsbank/om-royk/Sider/passiv-royking.aspx

://ndla.no/nb/node/95316

 

Oppgave: 10 

På siden til helsedirektoratet (http://www.helsedirektoratet.no/sites/fristed/kunnskapsbank/om-royk/Documents/Tal%20om%20tobakk1973-2009.pdf) er det flere diagrammer om hvor mye ungdommer som er mellom 16-24 år røyker fra 1973-2009. 

 Ut ifra figur fem kan jeg si det at ungdommer som røyker har sunket betraktelig fra 1973-2009. i 1973 var det hele 43% ungdommer som røyket hver dag, mens det var 55% som røyket av og til. I 2009 var det bare 15% som røyket hver dag, mens det var hele 30% som bare røyket av og til. Etter som tiden har gått, blir det jo et stort overtall av folk rom bare røyker hver dag. Hele diagrammet har gått litt opp og ned, med hvor mange ungdommer som røyker. Det at 16 år gamle ungdommer røyker er både ulovlig og ikke bra for dem. Kanskje det var gruppepress eller at de var deprimerte. Jeg vet ikke hva grunnen er til at det er så mange 16 åringer som røyker, men det var overraskende mange. Nå er jo ikke dette diagrammet bare om 16 åringer, men det er jo noen av dem som er det. Så mitt spørsmål til deg blir nå: hvis du fikk muligheten til å røyke før du er 18, hadde du tatt i mot da?

Når det kommer til snusing blant 16-24 åringer har det bare steget. I 1973 var det bare 3% som snuste hver dag, mens det var ca 5% som snuste av og til. Men i 2009 har det steget med hele 10% som snuser daglig, og det var steget med 18% med ungdommer som snuser av og til. Det er ikke så mange ungdommer som snuser, som det er ungdommer som røyker, men det er jo fortsatt noen. Noen av dem er under 18, men de fleste er nok over 18, og har lov til å snuse. Jeg synes at det er litt ekkelt med snus. En ekkel, liten brun ting som du stapper opp i leppa. Jeg hadde nok ikke tatt i mot snus, hvis jeg fikk tilbudet. Hva hadde du gjort?

 

-skrevet av Julie

KILDER: 

http://www.helsedirektoratet.no/sites/fristed/kunnskapsbank/om-royk/Documents/Tal%20om%20tobakk1973-2009.pdf

 

http://www.giantbomb.com/snus/3055-3055/

Oppgave 11

 

Jeg løste to quizer om hva som er i snus og røyk. Dette var veldig lærerike quizer som hjalp meg med å forstå hvor farlige disse stoffene er. Jeg hadde aldri trodd at det kunne inneholde så mye dritt. Viste at det finnes både myggspray og spylevæske i røyk? Eller at det var batteri og kvikksølv i snus? Disse stoffene er giftstoffer og svært farlig for din helse. Det finne over 2500 giftstoffer i snus. Det er over 4000 andre kjemiske stoffer i røyk. Frister det?

- Sindre

Oppgave 12

Jeg fikk i oppgave å ta to quizer på http://www.helsedirektoratet.no/sites/fristed/aktivitet/quiz/Sider/default.aspx

 

Jeg tok først quizen ??engler og demoner??, den handlet om røyking og snusing, hva det inneholder, hvem som røyker og snuser mest, hvor mange og diverse. Jeg tok da denne testen, jeg følte ikke at jeg kunne så veldig mye. Jeg klarte meg nok helt greit, men det kunne ha gått bedre

Så tok jeg quizen ??den internasjonale tobakksindustrien??. Den følte jeg at gikk mye bedre, den handlet om tobakkindustrien og jeg lærte at det har vært forbudt med snusing i EU siden 1992. Jeg tror jeg fikk mesteparten riktig, men det sto ikke, så jeg er litt usikker.

Disse quizene synes jeg var morsomme å ta, jeg lærte jo også noe.

 

-Amalie

Oppgave 13:

Flertallsmisforståelsen er et begrep som blir brukt i det rusforebyggende ungdomsarbeidet. Vi ungdommer blir ofte påvirket av hva vi ror andre mener. Et eksempel på dette kan være: hvis man er russ og blir utsatt for sosialt press når noen stadig maser om å for eksempel drikke alkohol. Flertallsmisforståelsen er derfor å bli utsatt for sosialt press.

Skrekk- kabinett er et sted der det er ustilt menneskers kroppsdeler. For eksempel hodene til folk som har blitt drept. Det er et skrekk-kabinett i f.eks. London.

Kortsiktige konsekvenser erhva tobakk gjlr meg det på kort sikt/over en liten periode. Noen eksempler på dette er at du kan begynne å lukte vondt, gjør deg syk, gjør tennene dine gule/ikke hvite lenger og gjør deg fattig siden tobakk er sykt dyrt. Tobakk skader både deg selv og de rundt deg. Ta hensyn! Ikke bruk tobakk!

 

-Julie

 

KILDER: 

http://www.fmr.no/flertallsmisforstaaelsen-i-russefeiringen.107158-10160.html

 

http://frioppgaver.fristedet.no/?nid=542

Én kommentar

Ingeborg Holen

13.11.2014 kl.23:18

Oi, innser nå hvor lite jeg kan om temaet! Bloggen deres er utrolig lærerik, jeg liker den veldig godt 😊

Skriv en ny kommentar

duvelger

duvelger

14, Hamar

Vi er fem elever ved Ener ungdomsskole, som har fått i prosjekt å skrive en blogg. I denne bloggen skal vi skrive om et tema vi har fått på skolen, "bruk hue". Her vil det bli skrevet om ulike kategorier innenfor nettopp dette å bruke hue.

Kategorier

Arkiv

hits